ABYSTE U NÁS NEBLOUDILI A JEDNODUŠE NAŠLI JAKOUKOLI POVÍDKU NEBO ČLÁNEK, JE TU PRO VÁS




A CO NOVÉHO VÁM ŠÍLENÉ ŠUPLE NABÍDNE PRÁVĚ TENTO TÝDEN?

PONDĚLÍ: Útočiště (fanfiction příběh na pokračování) od Danae
ÚTERÝ: Věda ve sto slovech od JJ
STŘEDA: Hotel u devíti koček od Tory
ČTVRTEK: Malfoyovské střípky od Martian
NEDĚLE: Severus a Megan od Katty

Vše je bohatě ilustrováno kolážemi KattyV

*************************************************************************************

Krádež nejen v laboratoři

16. března 2016 v 0:01 | JJ |  Věda ve sto slovech

Střípky a klípky nejen o fyzice a fyzicích, tentokrát na téma: Deset deka salámu to bylo salámu!



Úvodní poznámka:
Anglie, třicátá léta dvacátého století


Drabble:
"To jídlo jsem už někdy jedl," odstrčil student znechuceně talíř s klobáskou.
"Chutná jako včerejší steak. O co, že tam namleli zbytky?"
"O pintu piva."
Ten den došlo k dvěma podivným událostem: z vlhkoměrů někdo vybral sto gramů chloridu lithného a dva studenti nechali ležet na talíři skoro netknutý kus hovězího.
Ráno strčili cornwallskou taštičku do kapsy a zmizeli ve spektroskopické laboratoři.
Po chvíli povolali do laboratoře děkana. Ten shlédl plamenovou zkoušku náplně taštičky a purpurově zčervenal stejně jako plamen po vložení lithiových kationtů.
Bohužel bylo potřeba vyhodit nejen kuchaře, ale i několik šišek salámu, které večer naplnil do střívek.


Závěrečná poznámka:
Sodné kationty barví plamen žlutě, lithiové purpurově.
Chlorid lithný se od dvacátých do čtyřicátých let dvacátého století používal jako alternativa kuchyňské soli, pak byly zveřejněny studie o jeho účincích na živý organismus.
Historka má reálný základ, ale protože jsem ji slyšela u táboráku, neznám datování ani jméno hlavního hrdiny.



zpět ooOoo dál
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 ioannina ioannina | 16. března 2016 v 15:48 | Reagovat

Kdyby byl kuchař jen trošku předvídavý, bral by nohy na ramena v ten moment, co se k němu dostaly ty dva podezřelé talíře s hovězím. :D Nechat jetou klobásu, OK, takový hlad, aby sežrali jetou klobásu nemívají většinou ani studenti. Ale nechat hovězí...!? :D

2 Arenga Arenga | 16. března 2016 v 16:30 | Reagovat

[1]: když si vzpomenu, jaké "hovězí" jsme mnohdy ve školních jídelnách dostávali my... to se vracelo skoro pořád

A mám obavy, že taková recyklace potravin neprobíhala jen v Anglii ve 30. letech - ostatně kdo to ve školní jídelně nezažil - jeden den čočka a další den čočková polévka...

3 ioannina ioannina | 16. března 2016 v 18:21 | Reagovat

[2]:Když to vezmem vážně, tak recyklace probíhá furt. Ale dokud je to ve smyslu čočka - čočkovka, tak to ještě jde. Ty klobásky a salámy z vrácenýho masa jsou horší.
Když to vezmem nevážně, možná proto se tuhle zakázalo středoškolákům dělat chemický pokusy. :-D

4 JJ JJ | 17. března 2016 v 8:31 | Reagovat

To jsem mohla tušit, že drabblík vyvblá diskuzi o kvalitě veřejného stravování.
:-) Nám teď vaří pro ty, co si z nějakého důvodu neobjednají jídlo, týdenní nabídku - je to nějaká kotlíkovka, maso na nudličky v zelenině. Nejsem si jistá, jestli ji neudělají v pondělí a do pátku neohřívají. Je taková čím dál zaleženější :-D . Ale nové příchutě toho, co se prošlo během týdne kuchyní, naštěstí nemá.

5 JJ JJ | 17. března 2016 v 8:32 | Reagovat

[4]: Joj, vyvolá, pardon, překlep.

6 KattyV KattyV | 17. března 2016 v 17:26 | Reagovat

[4]: No cos čekala? :D Po přečtení takového článku si člověk začne některé jídla prohlížet s podezřením. A já tak mívala ráda Ďábelskou směs s hranolkama :-D  :-D

7 Arenga Arenga | 17. března 2016 v 20:48 | Reagovat

[4]: Taky si u některých jídel, která jsou "týdenní nabídka" nejsem jistá datem uvaření...
a třeba takový "holandský řízek" bych si v zařízení veřejného stravování nikdy nedala - mám pocit, že do toho musí být opravdu namleté kde co

8 JJ JJ | 18. března 2016 v 8:31 | Reagovat

[7]:, [6]: No jo, ale když ono je kdeco v kdečem. Našla jsem způsob, jak moc nemlsat - když mne moc honí mlsná, tak si přečtu složení na obalu... :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
*************************************************************************************

KattyV a Regi prohlašují:
Na našich stránkách často najdete fanfiction příběhy ze světa Harry Pottera.
Všechna práva na postavy, které jsme si nevymyslely samy, jsou vyhrazena J. K. Rowlingové,
které tímto děkujeme za to, že nám dala svět, ve kterém si můžeme hrát.


14.1.2014